Pierogi ze szpinakiem i białym serem

Składniki:

  • ciasto na pierogi – przepis
  • 400g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 200g sera białego, rozkruszony
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • masło klarowane
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim czosnek.
  2. Dodaj szpinak i duś aż się rozmrozi, ewentualnie podlej odrobiną wody.
  3. Dopraw do smaku czubricą i odparuj nadmiar płynu i przestudź.
  4. Dodaj rozkruszony ser i wymieszaj.
  5. Przygotuj ciasto na pierogi według przepisu.
  6. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka na pierogi. Nakładaj po małej łyżeczce farszu i sklejaj.
  7. Gotowe pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
  8. Surowe pierogi można też zamrozić i ugotować później.

Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.