Znane połączenie szpinaku i białego sera jest smacznym nadzieniem do pierogów. W naszym sklepie znajdziesz wszystkie aromatyczne przyprawy, które podkreślą smak dania.
Składniki:
- ciasto na pierogi – przepis
- 400g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 200g sera białego, rozkruszony
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- masło klarowane
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim czosnek.
- Dodaj szpinak i duś aż się rozmrozi, ewentualnie podlej odrobiną wody.
- Dopraw do smaku czubricą i odparuj nadmiar płynu i przestudź.
- Dodaj rozkruszony ser i wymieszaj.
- Przygotuj ciasto na pierogi według przepisu.
- Ciasto rozwałkuj i wykrawaj szklanką kółka na pierogi. Nakładaj po małej łyżeczce farszu i sklejaj.
- Gotowe pierogi gotuj w lekko osolonym wrzątku około 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
- Surowe pierogi można też zamrozić i ugotować później.
Przepis inspirowany książką: „Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.