pierniczki

Pierniczki korzenne, aromatyczne ciasteczka na stół i na choinkę.

Wiesz, że w danych czasach pierniczki korzenne przygotowywano już 3 miesiące przed grudniowymi świętami? Sprawdź nasz przepis na te ciasteczka i baw się w gronie rodziny lub znajomych w dekorowanie. Polecamy dodanie tego zadania do kalendarza adwentowego!

Składniki na pierniczki korzenne:

Przygotowanie:

  1. W garnku rozpuść masło z miodem, a następnie ostudź.
  2. Do miski przesiej: mąkę, przyprawę do piernika, kakao lub karob, sodę i amoniak.
  3. Dodaj miód z masłem i jajka. Wyrób gładkie ciasto.
  4. Ciasto podziel na porcje i rozwałkuj. Wycinaj pierniczki dowolnych kształtów.
  5. Upiecz je na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pierwsza blacha piecze się trochę dłużej, a kolejne krócej, więc trzeba pilnować aby się nie spaliły.

Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.