papryka duszona

Papryka duszona z ryżem

Danie bez dodatku mięsa. Nadzienie stanowi ryż, cebula i czosnek oraz przyprawy, czyli minimalistycznie, ale ze smakiem. Papryka duszona z ryżem poleca się dla rodziny!

Składniki:

  • 2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i białych błon, pokrojone w kostkę
  • 1 mała cebula, obrana i posiekana
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 100g ryżu białego
  • oliwa pomace
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj paprykę i ryż i podsmaż.
  3. Podlej około 1 szklanką wody i dodaj czubricę. Zagotuj całość i duś pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Jeśli będzie jeszcze twardy to dolej trochę wody.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie z tego, co zostanie”.