Danie bez dodatku mięsa. Nadzienie stanowi ryż, cebula i czosnek oraz przyprawy, czyli minimalistycznie, ale ze smakiem. Papryka duszona z ryżem poleca się dla rodziny!
Składniki:
- 2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i białych błon, pokrojone w kostkę
- 1 mała cebula, obrana i posiekana
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
- 100g ryżu białego
- oliwa pomace
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej trochę oliwy i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj paprykę i ryż i podsmaż.
- Podlej około 1 szklanką wody i dodaj czubricę. Zagotuj całość i duś pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Jeśli będzie jeszcze twardy to dolej trochę wody.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie z tego, co zostanie”.