Orientalna zupa z soczewicy zielonej

Składniki:

  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 200g soczewicy zielonej
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • biała część pora, pokrojona w plasterki
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
  • ziarna kolendry, roztarte w moździerzu
  • kminek mielony
  • cynamon cejloński
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim pora.
  2. Dodaj marchew, selera i soczewicę oraz przyprawy. Podsmaż.
  3. Zalej całość gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Pod koniec gotowania posól i dopraw do smaku.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.