Soczewica jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego i ma niski indeks glikemiczny. Jeśli to dla Ciebie ważne, to zaserwuj zupę orientalną na jej bazie swoim bliskim! Polecam!
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody
- 200g soczewicy zielonej
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- biała część pora, pokrojona w plasterki
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w plasterki
- ziarna kolendry, roztarte w moździerzu
- kminek mielony
- cynamon cejloński
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim pora.
- Dodaj marchew, selera i soczewicę oraz przyprawy. Podsmaż.
- Zalej całość gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania posól i dopraw do smaku.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.