domowe ogórki kiszone

Ogórki kiszone po mojemu

Domowe ogórki kiszone z dodatkiem autorskiej przyprawy ze sklepu nasypko to pomysł na przetwory, którymi można się pochwalić przed znajomymi i bliskimi. Zobacz nasz przepis!

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • 1 łyżka soli na 1 l wody
  • liście: porzeczek, wiśni, winogron, dębu, można mieszać.
  • przyprawa do kiszenia ogórków NaSypko.pl

Przygotowanie:

  1. Ogórki namocz w zimnej wodzie przez 2 godziny.
  2. W tym czasie zagotuj zalewę (wodę z solą i przyprawą).
  3. Gorącą zalewę przelej do słoja, w którym będziesz kisić ogórki.
  4. Gdy ogórki się namoczą, a zalewa ostygnie przełóż ogórki do zalewy.
  5. Zakręć słoiki i postaw je w słonecznym miejscu.
  6. Po 3-5 dniach zmienią kolor i będą już smakowały jak ogórki kiszone. Im dłużej postoją tym bardziej będą kwaśne, ale też nie mogą stać za długo.