Domowe ogórki kiszone z dodatkiem autorskiej przyprawy ze sklepu nasypko to pomysł na przetwory, którymi można się pochwalić przed znajomymi i bliskimi. Zobacz nasz przepis!
Składniki:
- ogórki gruntowe
- 1 łyżka soli na 1 l wody
- liście: porzeczek, wiśni, winogron, dębu, można mieszać.
- przyprawa do kiszenia ogórków NaSypko.pl
Przygotowanie:
- Ogórki namocz w zimnej wodzie przez 2 godziny.
- W tym czasie zagotuj zalewę (wodę z solą i przyprawą).
- Gorącą zalewę przelej do słoja, w którym będziesz kisić ogórki.
- Gdy ogórki się namoczą, a zalewa ostygnie przełóż ogórki do zalewy.
- Zakręć słoiki i postaw je w słonecznym miejscu.
- Po 3-5 dniach zmienią kolor i będą już smakowały jak ogórki kiszone. Im dłużej postoją tym bardziej będą kwaśne, ale też nie mogą stać za długo.