musaka na polski obiad rodzinny

Musaka dla całej rodziny

Bakłażan, ziemniaki, mielone mięso z różnymi dodatkami można podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest musaka. Polecamy!

Składniki:

  • 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 350g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 bakłażan, pokrojony w pasterki i natarty szczyptą soli
  • 1 szklanka pomidorów krojonych ze słoika, zblendowane
  • 1 mała cebula, obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 100g żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
  • zioła prowansalskie
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • tłuszcz do smażenia i natarcia naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obgotuj w wodzie ze szczyptą soli przez około 10 minut. Odcedź i odstaw na bok.
  2. Bakłażan powinien puścić gorzki sok, odcedź go.
  3. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij cebulę z czosnkiem.
  4. Dodaj mięso, posyp przyprawą do mięsa mielonego i szczyptą soli. Podsmaż aż zmieni kolor.
  5. Dodaj pomidory i duś jeszcze 15 minut.
  6. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż warstwami: ziemniaki, bakłażan i mięso z pomidorami. Przekładanie powinno zakończyć się warstwą bakłażanów. Wierzch posyp żółtym serem z ziołami prowansalskimi.
  7. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40-50 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.