Bakłażan, ziemniaki, mielone mięso z różnymi dodatkami można podać na wiele sposobów. Jednym z nich jest musaka. Polecamy!
Składniki:
- 500g ziemniaków, obranych i pokrojonych w plasterki
- 350g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 bakłażan, pokrojony w pasterki i natarty szczyptą soli
- 1 szklanka pomidorów krojonych ze słoika, zblendowane
- 1 mała cebula, obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 100g żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach
- zioła prowansalskie
- przyprawa do mięsa mielonego
- tłuszcz do smażenia i natarcia naczynia żaroodpornego
Przygotowanie:
- Ziemniaki obgotuj w wodzie ze szczyptą soli przez około 10 minut. Odcedź i odstaw na bok.
- Bakłażan powinien puścić gorzki sok, odcedź go.
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij cebulę z czosnkiem.
- Dodaj mięso, posyp przyprawą do mięsa mielonego i szczyptą soli. Podsmaż aż zmieni kolor.
- Dodaj pomidory i duś jeszcze 15 minut.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż warstwami: ziemniaki, bakłażan i mięso z pomidorami. Przekładanie powinno zakończyć się warstwą bakłażanów. Wierzch posyp żółtym serem z ziołami prowansalskimi.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40-50 minut, aż wierzch zapiekanki się zrumieni.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy jednogarnkowe Siostry Marii”.