muffinki jagody babeczki jagodowe

Muffinki z jagodami kamczackimi i gorzką czekoladą

Jeden z pyszniejszych deserów, nie tylko w sezonie na jagody. Według naszej domowej kuchnie nie tylko zdrowy, ale i szybki w przygotowaniu. Super na imprezy z udziałem dzieci!

Składniki:

  • 6 jajek, osobno białka i osobno żółtka
  • 200g mąki pszennej tortowej, przesianej razem z sodą
  • 200g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka jagód kamczackich lub borówek czernic lub borówek amerykańskich
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej

Przygotowanie:

  1. Z białek ubij pianę na sztywno.
  2. W osobnej misce ucieraj żółtka z cukrem.
  3. Stopniowo dodawaj mąkę i ucieraj dalej.
  4. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, aby zachować puszystość.
  5. Dodaj posiekaną czekoladę i jagody, delikatnie wymieszaj.
  6. Nałóż porcje ciasta do foremek na muffinki i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut, aż będą rumiane.

Przepis inspirowany książką: „Rodzinne obiady Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *