Jeden z pyszniejszych deserów, nie tylko w sezonie na jagody. Według naszej domowej kuchnie nie tylko zdrowy, ale i szybki w przygotowaniu. Super na imprezy z udziałem dzieci!
Składniki:
- 6 jajek, osobno białka i osobno żółtka
- 200g mąki pszennej tortowej, przesianej razem z sodą
- 200g cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka jagód kamczackich lub borówek czernic lub borówek amerykańskich
- pół tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej
Przygotowanie:
- Z białek ubij pianę na sztywno.
- W osobnej misce ucieraj żółtka z cukrem.
- Stopniowo dodawaj mąkę i ucieraj dalej.
- Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj, aby zachować puszystość.
- Dodaj posiekaną czekoladę i jagody, delikatnie wymieszaj.
- Nałóż porcje ciasta do foremek na muffinki i zapiekaj w temperaturze 180 stopni przez około 30-40 minut, aż będą rumiane.
Przepis inspirowany książką: „Rodzinne obiady Siostry Marii”.