makaron po chińsku

Makaron po chińsku z jajkiem

Makaron z jajkiem to popularne danie w wielu kuchniach i można go przygotować na różne sposoby a co powiesz na wersję chińską?

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 400 g chińskiego makaronu pszennego na patelnię lub spaghetti
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 jajka
  • kilka liści kapusty pekińskiej
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mung
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • bazylia NaSypko.pl
  • szczypiorek
  • kolendra nać NaSypko.pl
  • przyprawa azjatycka NaSypko.pl
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Makaron przygotuj według przepisy na opakowaniu. Mięso pokrój w paski i dopraw przyprawą azjatycką i skrop sosem sojowym. Cebulę, czosnek i imbir obierz. /cebulę i imbir posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Kapustę posiekaj. Jajka roztrzep widelcem.

Gotowanie:

  1. Na dużej patelni lub woku rozgrzej trochę oleju i szybko podsmaż na nim mięso. Następnie zdejmij z patelni i odłóż na talerz, aby odpoczęło.
  2. Dodaj trochę oleju i zeszklij cebulę, czosnek i imbir.
  3. Rozsuń warzywa na brzegi patelni i dodaj jajka. Mieszaj aż się zetną.
  4. Dopraw sosem ostrygowym i sosem ostrygowym.
  5. Dodaj podsmażone mięso, bazylię i kolendrę. Smaż chwilkę.
  6. Dodaj makaron i wymieszaj.
  7. Podaj posypane posiekanym szczypiorkiem.

Można szybciej:
Możesz użyć makaronu z zupki chińskiej, wystarczy zalać gorącą wodą.

Przepis inspirowany książką: „Codziennie. Kalendarz 2017”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *