gałka muszkatołowa w całości

Makaron ze szpinakowym sosem beszamelowym

Makaron ze szpinakiem to danie dbające o podaż żelaza w diecie, ale dla rodziny na co dzień jest aromatycznym obiadem lub kolacją na ciepło. Sprawdź nasz przepis!

Składniki:

  • 200g makaronu, ugoruj wg. opisu na opakowaniu
  • 350-400g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • masło klarowane
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • gałka muszkatołowa
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Z masła, mąki i mleka przygotuj sos beszamelowy (przepis)
  2. Na dużej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim czosnek.
  3. Dodaj szpinak i przykryj patelnię. Zmniejsz ogień i duś liście aż zmiękną. Jeśli używasz mrożonego szpinaku to zajmie to trochę więcej czasu.
  4. Uduszony szpinak wymieszaj z sosem beszamelowym i dopraw do smaku czubricą zieloną.

Podaj z makaronem, można posypać startym na tarce twardym żółtym serem.

Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *