Makaron ze szpinakiem to danie dbające o podaż żelaza w diecie, ale dla rodziny na co dzień jest aromatycznym obiadem lub kolacją na ciepło. Sprawdź nasz przepis!
Składniki:
- 200g makaronu, ugoruj wg. opisu na opakowaniu
- 350-400g szpinaku świeżego lub mrożonego
- masło klarowane
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- gałka muszkatołowa
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Z masła, mąki i mleka przygotuj sos beszamelowy (przepis)
- Na dużej patelni rozgrzej trochę masła klarowanego i zeszklij na nim czosnek.
- Dodaj szpinak i przykryj patelnię. Zmniejsz ogień i duś liście aż zmiękną. Jeśli używasz mrożonego szpinaku to zajmie to trochę więcej czasu.
- Uduszony szpinak wymieszaj z sosem beszamelowym i dopraw do smaku czubricą zieloną.
Podaj z makaronem, można posypać startym na tarce twardym żółtym serem.
Przepis inspirowany książką: „Alaantkowe BLW”.