Makaron zapiekany z serem i pomidorami

Składniki:

  • 200g drobnego makaronu, ugotuj według opisu na opakowaniu
  • 200g sera żółtego, startego na tarce o dużych oczkach
  • oliwa pomace
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 1 słoik pomidorów krojonych
  • zioła do pizzy
  • tłuszcz do smarowania naczynia żaroodpornego

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj pomidory i duś około 10 minut. Następnie odkryj i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec dodaj zioła do pizzy do smaku. Dodaj makaron, połowę sera i wymieszaj.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i nałóż makaron z sosem. Wierzch posyp pozostałym serem i ziołami do pizzy.
  4. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25-30 minut.
  5. Podaj z ulubioną sałatką.

Przepis inspirowany książką: “Kuchnia wegetariańska”.