Makaron z soczewicą i kurczakiem

Składniki:

  • 200g grubego makaronu
  • 1 pęczek cebulki dymki, posiekanej
  • 1 filet z kurczaka, pokrojony w kostkę
  • pół szklanki soczewicy czerwonej
  • sok z połówki cytryny
  • przyprawa azjatycka
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Makaron przygotuj według opisu na opakowaniu.
  2. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż ze wszystkich stron mięso oprószone przyprawą azjatycką. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na bok.
  3. Jeśli trzeba to dołóż trochę tłuszczu na patelnię i zeszklij cebulkę (tylko białą część).
  4. Dodaj soczewicę i podsmaż.
  5. Dodaj mięso i wlej 1 szklankę gorącej wody.
  6. Zagotuj całość i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem, aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka.
  7. Pod koniec duszenia dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i zieloną część cebulki.

Soczewicę podaj z makaronem i ulubioną surówką.

Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.