Soczewica i kurczak, dzięki swoim zaletom zdrowotnym i wszechstronności kulinarnej, są cenionym składnikami w zdrowej i zrównoważonej diecie. Przygotuj nasze danie!
Składniki:
- 200g grubego makaronu
- 1 pęczek cebulki dymki, posiekanej
- 1 filet z kurczaka, pokrojony w kostkę
- pół szklanki soczewicy czerwonej
- sok z połówki cytryny
- przyprawa azjatycka
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Makaron przygotuj według opisu na opakowaniu.
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż ze wszystkich stron mięso oprószone przyprawą azjatycką. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na bok.
- Jeśli trzeba to dołóż trochę tłuszczu na patelnię i zeszklij cebulkę (tylko białą część).
- Dodaj soczewicę i podsmaż.
- Dodaj mięso i wlej 1 szklankę gorącej wody.
- Zagotuj całość i zmniejsz ogień. Duś pod przykryciem, aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka.
- Pod koniec duszenia dodaj sok z cytryny, szczyptę soli i zieloną część cebulki.
Soczewicę podaj z makaronem i ulubioną surówką.
Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.