Istnieje wiele sposobów na makaron z warzywami, ale mogę podać Ci nasz rodzinny przepis, który możesz dostosować do wieku i upodobań domowników. Jemy szybko, zdrowo i smacznie!
Składniki:
- 150g makaronu spaghetti, ugotowanego według opisu na opakowaniu
- 1 bakłażan, pokrojony w półplasterki, lekko osolone
- 1 cukinia, pokrojona w półplasterki
- 1 czerwona papryka, oczyszczona z gniazda nasiennego i białych błon, pokrojona w paski
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- przyprawa do warzyw pieczonych
- oliwa pomace do smażenia
Przygotowanie:
- Oliwę wymieszaj z czosnkiem i przyprawą do warzyw.
- Warzywa wymieszaj w misce z przyprawioną oliwą.
- Przyprawione warzywa grilluj lub upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- Podawaj makaron z warzywami na gorąco.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia wegetariańska”.