Gruby makaron z dodatkiem kolorowych warzyw i kurczakiem to lekkie danie na każda porę dnia i do pracy. Upewnij się, czy masz wszystkie składniki i przygotuj odżywczą potrawę dla siebie oraz dzieci!
Składniki:
- 200g grubego makaronu (penne, kokardki, świderki)
- 1 filet z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 brokuł
- 200g fasolki szparagowej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 100g mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawa do kurczaka NaSypk.pl
- tłuszcz do smażenia
Przygotuj wcześniej:
Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Mięso pokrój w paski i posyp przyprawą do kurczaka i skrop oliwą. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon, pokrój w paski. Brokuła podziel na różyczki.
Gotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso.
- Gdy będzie ścięte w każdej strony, podlej wodą i dodaj sos sojowy – duś chwilę pod przykryciem.
- Dodaj warzywa (brokuł, fasolka, papryka, kukurydza, groszek) i duś jeszcze 15 minut na małym ogniu.
- Dodaj makaron i wymieszaj.
Można szybciej:
Możesz użyć mrożonych warzyw: gotowej mieszanki lub pojedynczych składników.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z makaronem”.