makaron z kurczakiem i warzywami

Makaron z kurczakiem i warzywami

Gruby makaron z dodatkiem kolorowych warzyw i kurczakiem to lekkie danie na każda porę dnia i do pracy. Upewnij się, czy masz wszystkie składniki i przygotuj odżywczą potrawę dla siebie oraz dzieci!

Składniki:

  • 200g grubego makaronu (penne, kokardki, świderki)
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 brokuł
  • 200g fasolki szparagowej
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 100g mrożonego zielonego groszku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawa do kurczaka NaSypk.pl
  • tłuszcz do smażenia

Przygotuj wcześniej:

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Mięso pokrój w paski i posyp przyprawą do kurczaka i skrop oliwą. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon, pokrój w paski. Brokuła podziel na różyczki.

Gotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż mięso.
  2. Gdy będzie ścięte w każdej strony, podlej wodą i dodaj sos sojowy – duś chwilę pod przykryciem.
  3. Dodaj warzywa (brokuł, fasolka, papryka, kukurydza, groszek) i duś jeszcze 15 minut na małym ogniu.
  4. Dodaj makaron i wymieszaj.

Można szybciej:

Możesz użyć mrożonych warzyw: gotowej mieszanki lub pojedynczych składników.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z makaronem”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *