makaron z cukinią

Makaron z cukinią i pomidorami

Połączenie zielonych i czerwonych warzyw oraz makaronu jest odżywczym a zarazem lekkim pomysłem na rodzinny posiłek. Przeczytaj listę składników i wybierz ulubiony sos jako dodatek.

Składniki:

  • 200g grubego makaronu, ugotuj według opisu na opakowaniu
  • 4 pomidory, sparz, obierz i pokrój w kostkę lub 1 słoik pomidorów
  • 1 cukinia, starta w plastry lub cienko pokrojona nożem
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • twardy ser żółty, starty na tarce o małych oczkach, do podania na talerzu
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę.
  2. Dodaj cukinię i zeszklij.
  3. Dodaj pomidory, dopraw do smaku czubricą i duś pod przykryciem aż się rozpadną, około 10 minut.
  4. Podawaj makaron polany sosem i posypany startym serem.

Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z makaronem”.