Połączenie zielonych i czerwonych warzyw oraz makaronu jest odżywczym a zarazem lekkim pomysłem na rodzinny posiłek. Przeczytaj listę składników i wybierz ulubiony sos jako dodatek.
Składniki:
- 200g grubego makaronu, ugotuj według opisu na opakowaniu
- 4 pomidory, sparz, obierz i pokrój w kostkę lub 1 słoik pomidorów
- 1 cukinia, starta w plastry lub cienko pokrojona nożem
- 1 cebula, obrana i posiekana
- twardy ser żółty, starty na tarce o małych oczkach, do podania na talerzu
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę.
- Dodaj cukinię i zeszklij.
- Dodaj pomidory, dopraw do smaku czubricą i duś pod przykryciem aż się rozpadną, około 10 minut.
- Podawaj makaron polany sosem i posypany startym serem.
Przepis inspirowany książką: „Pyszne dania z makaronem”.