Makaron naleśnikowy z kurczakiem

Składniki:

  • naleśniki – przepis
  • 500g mięsa z podudzi z kurczaka lub fileta z kurczaka, mięso pokrojone w cienkie paski
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • biała część z 1 pora, obrana i posiekana w półplasterki
  • przyprawa do kurczaka
  • oliwa pomace
  • tłuszcz do smażenia
  • domowy sos czosnkowy – przepis

Przygotowanie:

  1. Mięso skrop oliwą, oprósz przyprawą do kurczaka i szczyptą soli. Zostaw na chwilę w lodówce.
  2. Ostudzone naleśniki pokrój w paseczki, jak makaron.
  3. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim pora.
  4. Dodaj marchew z pietruszką i podsmaż.
  5. Dodaj mięso i smaż ze wszystkich stron na rumiano.
  6. Dodaj makaron naleśnikowy i podsmaż całość aby się zagrzał.
  7. Podawaj gorące z sosem czosnkowym i sałatą.

Przepis inspirowany książką: “Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.