Makaron naleśnikowy z kurczakiem i dodatkiem warzyw i oliwy. Rodzinny odżywczy obiad lub kolacja na ciepło na bazie naleśników z innego dania – to pyszne!
Składniki:
- naleśniki – przepis
- 500g mięsa z podudzi z kurczaka lub fileta z kurczaka, mięso pokrojone w cienkie paski
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- biała część z 1 pora, obrana i posiekana w półplasterki
- przyprawa do kurczaka
- oliwa pomace
- tłuszcz do smażenia
- domowy sos czosnkowy – przepis
Przygotowanie:
- Mięso skrop oliwą, oprósz przyprawą do kurczaka i szczyptą soli. Zostaw na chwilę w lodówce.
- Ostudzone naleśniki pokrój w paseczki, jak makaron.
- Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim pora.
- Dodaj marchew z pietruszką i podsmaż.
- Dodaj mięso i smaż ze wszystkich stron na rumiano.
- Dodaj makaron naleśnikowy i podsmaż całość aby się zagrzał.
- Podawaj gorące z sosem czosnkowym i sałatą.
Przepis inspirowany książką: “Pierogi, makarony i kluski Siostry Marii”.