łazanki z warzywami

Łazanki z warzywami

Znajdziesz tu przepis na bardziej lekkostrawną wersję dania jedzonego w Polsce od pokoleń. Łazanki z warzywami to pyszna mieszanka makaronu, kapusty, marchewki i kilku innych sprawdzonych składników. Smacznego!

Składniki:

  • 250g dowolnego makaronu (łazanki, kokardki, świderki lub inny)
  • 350g kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • czubrica zielona
  • pieprz kolorowy

Przygotuj wcześniej:

Warzywa obierz. Kapustę posiekaj. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Cebulę posiekaj.

Gotowanie:

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Kapustę odciśnij z kwaśnicy, zalej wodą i ugotuj. Następnie odcedź, ale nie wyciskaj.
  3. Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.
  4. Dodaj starte na tarce warzywa i podsmaż.
  5. Dodaj kapustę i duś całość jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.
  6. Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.

Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *