Znajdziesz tu przepis na bardziej lekkostrawną wersję dania jedzonego w Polsce od pokoleń. Łazanki z warzywami to pyszna mieszanka makaronu, kapusty, marchewki i kilku innych sprawdzonych składników. Smacznego!
Składniki:
- 250g dowolnego makaronu (łazanki, kokardki, świderki lub inny)
- 350g kiszonej kapusty
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
- czubrica zielona
- pieprz kolorowy
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Kapustę posiekaj. Marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Cebulę posiekaj.
Gotowanie:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Kapustę odciśnij z kwaśnicy, zalej wodą i ugotuj. Następnie odcedź, ale nie wyciskaj.
- Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij cebulę.
- Dodaj starte na tarce warzywa i podsmaż.
- Dodaj kapustę i duś całość jeszcze chwilę. Dopraw do smaku.
- Dodaj ugotowany makaron i wymieszaj.
Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji”.