ciasto lasagne szpinak

Lasagne ze szpinakiem

Lasagne że szpinakiem. Korzystajmy z sezonowych warzyw i owoców ile się da…

Składniki:

  • 10-12 płatów makaronu lasagne,
  • 500g szpinaku, świeżego lub mrożonego,
  • 100g mozarelli, startej na tarce,
  • 100g żółtego sera, startego na tarce,
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę,
  • 1-2 łyżki masła klarowanego,
  • czubrica zielona,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • gałka muszkatołowa, szczypta starta na tarce.

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij na nim czosnek. Uważaj, żeby się nie przypalił.
  2. Dodaj szpinak i podduś go. Jeśli używasz szpinaku mrożonego to rozmroź go dopiero na patelni. Odparuj nadmiar wody i dopraw do smaku czubricą.
  3. Przygotuj sos beszamelowy. W garnku rozgrzej masło i podsmaż mąkę. Wlej mleko i podgrzewaj cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje i zacznie wrzeć zdejmij z ognia i dopraw do smaku gałką muszkatołową.
  4. W osobnym garnku zagotuj wodę na makaron, lekko osól i dodaj trochę tłuszczu. Wkładaj po 2-4 płaty makaronu i gotuj kilka minut aż będzie giętki, ale nie ugotowany. Dojdzie jeszcze w piekarniku.
  5. Przekładanie zapiekanki. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj połowę sosu beszamelowego. Połóż: warstwę makaronu + szpinak + mieszankę serów. Na ostatniej warstwie ułóż makaron, posmaruj resztą sosu beszamelowego i posyp mieszanką serów.
  6. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 minut, aż wierzch się zrumieni.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z makaronem Siostry Marii”.