Napój z dodatkiem chmielu do przygotowania w domu to alternatywa dla cydru. Kwas czereśniowy jest wart uwagi, gdy potrzebujesz odmiany i napoju dla dorosłych.
Składniki:
- 5l wody
- 20g chmielu
- 2kg wydrylowanych czereśni
- 250g cukru trzcinowego
- pół saszetki drożdży do wina lub cydru
Przygotowanie:
- Czereśnie zasyp cukrem i zostaw na około 12 godzin, aby puściły sok.
- Zagotuj 4 litry wody z chmielem i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
- Sok z czereśni odcedź do garnka w którym będzie fermentował kwas i odciśnij na sicie jeszcze pozostałe czereśnie.
- Pozostały litr wody zagotuj i przełóż do niego odciśnięte czereśnie.
- Przecedź do garnka z sokiem wywar chmielowy.
- Przecedź wodę z czereśni do garnka i odciśnij je na sicie.
- Zaczekaj aż całość przestygnie, aby nie zaparzyć drożdży. Drożdże dodaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kwas powinien fermentować około 3-5 dni. Po tym czasie należy go zlać znad drożdży i przelać do butelek. Tam przebiegnie cicha fermentacja i napój się nagazuje.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska” Hanny Szymanderskiej.