Kwas czereśniowy – napój gazowany orzeźwiający

Składniki:

  • 5l wody
  • 20g chmielu
  • 2kg wydrylowanych czereśni
  • 250g cukru trzcinowego
  • pół saszetki drożdży do wina lub cydru

Przygotowanie:

  1. Czereśnie zasyp cukrem i zostaw na około 12 godzin, aby puściły sok.
  2. Zagotuj 4 litry wody z chmielem i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
  3. Sok z czereśni odcedź do garnka w którym będzie fermentował kwas i odciśnij na sicie jeszcze pozostałe czereśnie.
  4. Pozostały litr wody zagotuj i przełóż do niego odciśnięte czereśnie.
  5. Przecedź do garnka z sokiem wywar chmielowy.
  6. Przecedź wodę z czereśni do garnka i odciśnij je na sicie.
  7. Zaczekaj aż całość przestygnie, aby nie zaparzyć drożdży. Drożdże dodaj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  8. Kwas powinien fermentować około 3-5 dni. Po tym czasie należy go zlać znad drożdży i przelać do butelek. Tam przebiegnie cicha fermentacja i napój się nagazuje.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia Polska” Hanny Szymanderskiej.