Kurczak smażony z orzechami nerkowca

Składniki:

  • 200 g fileta z kurczaka
  • 1 łyżka suszonej czerwonej papryki w płatkach NaSypko.pl
  • 2 cebule dymki
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g orzechów nerkowca NaSypko.pl
  • 1 łyżka naci kolendry NaSypko.pl
  • 1/2 szklanki rosołu lub wody
  • 1 łyżeczka sos sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • olej do smażenia
  • przyprawa do kurczaka NaSypko.pl

Przygotuj wcześniej:
Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawami i skrop sosami – wymieszaj. Cebul obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Orzechy podpraż na suchej patelni.

Gotowanie:

  1. Na dużej patelni lub woku na bardzo mocnym ogniu rozgrzej około 1 łyżkę oleju i zeszklij na nim czosnek.
  2. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron i dodaj czerwoną cebulę, zeszklij ją.
  3. Dodaj rosół i przykryj patelnię, niech się wszystko poddusi około 5 minut.
  4. Dodaj cebulę dymkę, paprykę i orzechy nerkowca, wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i dopraw zieleniną.
  5. Tak przygotowanego kurczaka podaj z ryżem, makaronem lub kaszą i ulubioną surówką.

Przepis inspirowany książką: „Tajskie smaki”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *