Jak przygotować smaczny obiad pełen zdrowego białka? Dobrym wyborem będzie kurczak smażony z orzechami nerkowca. Korzystając z naszego domowego przepisu przygotujesz aromatyczne danie dla siebie i dzieci.
Składniki:
- 200 g fileta z kurczaka
- 1 łyżka suszonej czerwonej papryki w płatkach NaSypko.pl
- 2 cebule dymki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g orzechów nerkowca NaSypko.pl
- 1 łyżka naci kolendry NaSypko.pl
- 1/2 szklanki rosołu lub wody
- 1 łyżeczka sos sojowego
- 1 łyżeczka sosu ostrygowego
- olej do smażenia
- przyprawa do kurczaka NaSypko.pl
Przygotuj wcześniej:
Mięso pokrój w kostkę, oprósz przyprawami i skrop sosami – wymieszaj. Cebul obierz i pokrój w piórka. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Orzechy podpraż na suchej patelni.
Gotowanie:
- Na dużej patelni lub woku na bardzo mocnym ogniu rozgrzej około 1 łyżkę oleju i zeszklij na nim czosnek.
- Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron i dodaj czerwoną cebulę, zeszklij ją.
- Dodaj rosół i przykryj patelnię, niech się wszystko poddusi około 5 minut.
- Dodaj cebulę dymkę, paprykę i orzechy nerkowca, wymieszaj wszystko i gotuj jeszcze przez chwilę. Zdejmij z ognia i dopraw zieleniną.
- Tak przygotowanego kurczaka podaj z ryżem, makaronem lub kaszą i ulubioną surówką.
Przepis inspirowany książką: „Tajskie smaki”.