Kurczak po meksykańsku

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka czerwonej fasoli, opłukana i namoczona przez noc
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane
  • natka pietruszki
  • przyprawa meksykańska
  • oliwa pomace

Przygotowanie:

  1. Mięso posypać przyprawą meksykańską, dodać czosnek i skropić oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki, niech odpocznie i się lekko zamarynuje.
  2. Fasolę odcedź z wody, w której się moczyła, opłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj aż zmięknie, około 1 godzinę. Nie sól w czasie gotowania, bo będzie twarda.
  3. Na dużej patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij cebulę.
  4. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
  5. Dodaj marchewkę i podsmaż, aż będzie szklista.
  6. Dodaj fasolę i pomidory, zagotuj i zmniejsz ogień. Duś całość aż mięso będzie miękkie, około 15-20 minut. Pod koniec dodaj natkę pietruszki. Jeśli trzeba dolej trochę wody. A jeśli sos będzie zbyt rzadki to po uduszeniu zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody.

Podawaj z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.