kurczak po meksykańsku

Kurczak po meksykańsku

Smaki poznane podczas podróży. Inna wersja kurczaka niż zwykle. Potrawa dla wielbicieli Meksyku. Bez względu na powód nasz kurczak po meksykańsku jest wart przygotowania. Polecamy.

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
  • 1 szklanka czerwonej fasoli, opłukana i namoczona przez noc
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane
  • natka pietruszki
  • przyprawa meksykańska
  • oliwa pomace

Przygotowanie:

  1. Mięso posypać przyprawą meksykańską, dodać czosnek i skropić oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki, niech odpocznie i się lekko zamarynuje.
  2. Fasolę odcedź z wody, w której się moczyła, opłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj aż zmięknie, około 1 godzinę. Nie sól w czasie gotowania, bo będzie twarda.
  3. Na dużej patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij cebulę.
  4. Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
  5. Dodaj marchewkę i podsmaż, aż będzie szklista.
  6. Dodaj fasolę i pomidory, zagotuj i zmniejsz ogień. Duś całość aż mięso będzie miękkie, około 15-20 minut. Pod koniec dodaj natkę pietruszki. Jeśli trzeba dolej trochę wody. A jeśli sos będzie zbyt rzadki to po uduszeniu zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody.

Podawaj z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.