Smaki poznane podczas podróży. Inna wersja kurczaka niż zwykle. Potrawa dla wielbicieli Meksyku. Bez względu na powód nasz kurczak po meksykańsku jest wart przygotowania. Polecamy.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę
- 1 szklanka czerwonej fasoli, opłukana i namoczona przez noc
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 2 marchewki, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
- 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowane
- natka pietruszki
- przyprawa meksykańska
- oliwa pomace
Przygotowanie:
- Mięso posypać przyprawą meksykańską, dodać czosnek i skropić oliwą. Wymieszaj i wstaw do lodówki, niech odpocznie i się lekko zamarynuje.
- Fasolę odcedź z wody, w której się moczyła, opłucz i zalej świeżą wodą. Gotuj aż zmięknie, około 1 godzinę. Nie sól w czasie gotowania, bo będzie twarda.
- Na dużej patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij cebulę.
- Dodaj mięso i obsmaż ze wszystkich stron.
- Dodaj marchewkę i podsmaż, aż będzie szklista.
- Dodaj fasolę i pomidory, zagotuj i zmniejsz ogień. Duś całość aż mięso będzie miękkie, około 15-20 minut. Pod koniec dodaj natkę pietruszki. Jeśli trzeba dolej trochę wody. A jeśli sos będzie zbyt rzadki to po uduszeniu zdejmij pokrywkę i odparuj nadmiar wody.
Podawaj z kaszą lub ryżem ugotowanym na sypko.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z drobiu Siostry Marii”.