Ryba i kasza to zdrowe i smaczne połączenie. Krupnik rybny pełen aromatów tradycyjnych ziół, to propozycja nie tylko dla dorosłych, ale i dla najmłodszych. Upewnij się, czy masz potrzebne składniki i delektuj się domową zupą!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 350 g filetów z dorsza lub innej tłustej ryby
- 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej lub jaglanej lub pół na pół
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- tymianek
- bazylia
- majeranek
- przyprawa do ryb NaSypko.pl
- pieprz cytrynowy NaSypko.pl
- masło klarowane do smażenia (1 łyżka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
Przygotuj wcześniej:
Rybę rozmróź na sicie, aby odcedzić od razu z wody z glazury. Następnie pokrój ją w dużą kostkę i przypraw mieszanką do ryb i pieprzem cytrynowym, skrop oliwą. Warzywa obierz. Marchew, pietruszkę i seler pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w dużą kostkę. Kasze jaglaną podpraż na suchej patelni. Kaszę jęczmienną dokładnie wypłucz. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki, podsmaż chwilę.
- Zalej warzywa gorącym rosołem i zagotuj.
- Dodaj obie kasze i gotuj całość około 15-20 minut, aż kasze i warzywa zmiękną.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i zioła. Wymieszaj dokładnie.
- Ostrożnie dodaj rybę i delikatnie zamieszaj. Gotuj całość jeszcze 5-10 minut.
Dla niemowląt:
Gotowana ryba jest zdrowsza i smaczniejsza niż smażona. Delikatna struktura kawałków ryby może sprawiać problemy początkującym smakoszom, ale oblizywanie rączek to też świetny sposób na naukę samodzielnego jedzenia. Zupę można też zblendować.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”