Krupnik jęczmienny to zupa, znana od pokoleń, która jest przygotowywana z kaszy jęczmiennej i wielu innych smacznych i zdrowych składników. Sprawdź jak zrobić ją na szybko.
Składniki:
- 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1,5 l rosołu lub wody
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- połowa selera, obrana i pokrojona w kostkę
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki
- koperek
- przyprawa do rosołu, jeśli używasz wody
- czubrica zielona
Przygotowanie:
- Do gorącego rosołu dodaj kaszę i warzywa. Zagotuj i gotuj całość około 20 minut.
- Do śmietany dodaj natki i czubricę, szczyptę soli i kilka łyżek wrzącej zupy. Wymieszaj w wlej do gotującej się zupy. Zagotuj i podawaj gorącą.
Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.