Krupnik jęczmienny

Składniki:

  • 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej
  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
  • połowa selera, obrana i pokrojona w kostkę
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • koperek
  • przyprawa do rosołu, jeśli używasz wody
  • czubrica zielona

Przygotowanie:

  1. Do gorącego rosołu dodaj kaszę i warzywa. Zagotuj i gotuj całość około 20 minut.
  2. Do śmietany dodaj natki i czubricę, szczyptę soli i kilka łyżek wrzącej zupy. Wymieszaj w wlej do gotującej się zupy. Zagotuj i podawaj gorącą.

Przepis inspirowany książką: „Dania z kaszy”.