krem z ziemniaków i marchwi

Krem ziemniaczano-marchwiowy

Pyszny i gęsty krem ziemniaczano-marchwiowy to domowa opcja przy rozszerzaniu diety maluszka, ale i odżywcza propozycja na obiad dla dorosłego. Zobacz nasz sprawdzony przepis!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 400g marchewek (po obraniu)
  • 400g ziemniaków (po obraniu)
  • 2 pietruszki
  • 1/2 małego selera
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona
  • zielenina do dekoracji: koperek, szczypiorek.

Przygotuj wcześniej:

Warzywa obierz. Marchew, pietruszki i selera pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim marchew, pietruszkę i selera.
  2. Dodaj ziemniaki i chwilę podsmaż.
  3. Zalej warzywa gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj aż warzywa zmiękną (około 15 minut).
  4. Zdejmij garnek z ognia i zblenduj zupę. Dopraw do smaku czubricami.
  5. Podaj krem udekorowany kleksem śmietany i zieleniną.

Dla niemowląt:

Taką zupę krem można podać już od początku rozszerzania diety. Rosół można zastąpić wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej z warzyw, a śmietanę można pominąć. Dla dzieci BLW proponujemy podać taką zupę w kubeczku.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *