Pyszny i gęsty krem ziemniaczano-marchwiowy to domowa opcja przy rozszerzaniu diety maluszka, ale i odżywcza propozycja na obiad dla dorosłego. Zobacz nasz sprawdzony przepis!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 400g marchewek (po obraniu)
- 400g ziemniaków (po obraniu)
- 2 pietruszki
- 1/2 małego selera
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki śmietany 18%
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
- zielenina do dekoracji: koperek, szczypiorek.
Przygotuj wcześniej:
Warzywa obierz. Marchew, pietruszki i selera pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim marchew, pietruszkę i selera.
- Dodaj ziemniaki i chwilę podsmaż.
- Zalej warzywa gorącym rosołem i zagotuj. Gotuj aż warzywa zmiękną (około 15 minut).
- Zdejmij garnek z ognia i zblenduj zupę. Dopraw do smaku czubricami.
- Podaj krem udekorowany kleksem śmietany i zieleniną.
Dla niemowląt:
Taką zupę krem można podać już od początku rozszerzania diety. Rosół można zastąpić wodą z dodatkiem przyprawy uniwersalnej z warzyw, a śmietanę można pominąć. Dla dzieci BLW proponujemy podać taką zupę w kubeczku.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.