Ryba i zielone warzywa są nieocenionym źródłem wartościowych dla organizmu składników. Ponadto kolory tej potrawy zachęcają do jedzenia. Zapraszam Cię do poznania przepisu, który wykorzystujemy w naszym domu od lat!
Składniki:
- 2-4 kawałki łososia (zależy ile chcesz zjeść)
- 1,5 l rosołu
- 400 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
- 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- natka pietruszki
- czubrica zielona
- czubrica czerwona
- przyprawa do ryb
- pieprz cytrynowy
- masło klarowane lub oliwa pomace
- śmietana 18%
Przygotuj wcześniej:
Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Rosół zagotuj. Łososia posyp przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym i skrop oliwą.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę masła i zeszklij cebulę.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Wlej gorący rosół i zagotuj.
- Dodaj groszek, zagotuj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie (około 15-20 minut)
- Pod koniec gotowania przypraw do smaku czubricą zieloną i czerwoną.
- Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- Na patelni rozgrzej trochę masła i na małym ogniu podsmaż łososia.
- Gdy będzie rumiany z obu stron podlej go kilkoma łyżkami wody i przykryj patelnię. Niech się dusi około 5 minut.
- Lekko przestudzoną zupę zblenduj.
- Zupę podawaj na głębokich talerzach udekorowaną kleksem śmietany i z kawałkiem ryby na wierzchu. Posyp natką pietruszki.
Dla niemowląt:
Jeśli wybraliście metodę BLW, a dziecko nie radzi sobie jeszcze ze sztućcami, to zupę podaj w kubeczku, a rybę osobno. Można pominąć śmietanę.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.