łosoś z groszkiem

Krem z zielonego groszku z łososiem

Ryba i zielone warzywa są nieocenionym źródłem wartościowych dla organizmu składników. Ponadto kolory tej potrawy zachęcają do jedzenia. Zapraszam Cię do poznania przepisu, który wykorzystujemy w naszym domu od lat!

Składniki:

  • 2-4 kawałki łososia (zależy ile chcesz zjeść)
  • 1,5 l rosołu
  • 400 g zielonego groszku (mrożonego lub świeżego)
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • czubrica zielona
  • czubrica czerwona
  • przyprawa do ryb
  • pieprz cytrynowy
  • masło klarowane lub oliwa pomace
  • śmietana 18%

Przygotuj wcześniej:

Cebulę obierz i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Rosół zagotuj. Łososia posyp przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym i skrop oliwą.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę masła i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  3. Wlej gorący rosół i zagotuj.
  4. Dodaj groszek, zagotuj i gotuj aż ziemniaki będą miękkie (około 15-20 minut)
  5. Pod koniec gotowania przypraw do smaku czubricą zieloną i czerwoną.
  6. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  7. Na patelni rozgrzej trochę masła i na małym ogniu podsmaż łososia.
  8. Gdy będzie rumiany z obu stron podlej go kilkoma łyżkami wody i przykryj patelnię. Niech się dusi około 5 minut.
  9. Lekko przestudzoną zupę zblenduj.
  10. Zupę podawaj na głębokich talerzach udekorowaną kleksem śmietany i z kawałkiem ryby na wierzchu. Posyp natką pietruszki.

Dla niemowląt:

Jeśli wybraliście metodę BLW, a dziecko nie radzi sobie jeszcze ze sztućcami, to zupę podaj w kubeczku, a rybę osobno. Można pominąć śmietanę.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ryb Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *