Zielony sympatyczny stwór, który bardzo lubił jeść i mieszkał na łonie natury, czyli Shrek, był inspiracją do nazwy dla smacznej i zdrowej zupy! Czy masz wszystkie składniki, by przygotować krem szpinakowo-ziemniaczany godny bycia potrawą jak z bajki?…
Składniki:
- 1,5 l rosołu lub wody
- 500g ziemniaków (waga po obraniu)
- 500g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 łyżki śmietany 18%
- czubrica czerwona
- czubrica zielona
Przygotuj wcześniej:
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Jeśli używasz świeżego szpinaku, to posiekaj go i sparz wrzątkiem. Rosół zagotuj.
Gotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż chwilę.
- Zalej warzywa wrzący rosołem i zagotuj.
- Dodaj szpinak i ponownie zagotuj.
- Gotuj na małym ogniu aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania dopraw do smaku.
- Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj zupę.
- Podawaj udekorowane śmietaną i listkiem szpinaku lub rukoli.
Dla niemowląt:
Możesz pominąć śmietanę. Możesz pominąć czubricę czerwoną, bo jest pikantna. Dzieci BLW mogą dostać taką zupę z kubeczki.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.