Idealny na jesień korzenny kisiel jabłkowo-malinowy jest świetna propozycją na chwile dla siebie, podczas wypoczynku w chłodny dzień. Pachnący i smaczny z niewielkiej ilości składników.
Składniki:
- 2 małe jabłka
- 1 garść malin (świeżych lub mrożonych)
- mix do szarlotki
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
Gotowanie:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przełóż do rondelka.
- Dodaj maliny i szczyptę mixu do szarlotki.
- Polej całość wodą, tak aby sięgała do poziomu jabłek (około pół szklanki wody).
- Zagotuj wszystko pod przykryciem.
- W około pół szklanki wody rozmieszaj skrobię i wlej do gotujących się owoców.
- Zagotuj kisiel cały czas mieszając.
Tak przygotowany kisiel może być podany zarówno jako drugie śniadanie jak i podwieczorek.