Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

  • 1 – 1,5 l rosołu, zagotuj wcześniej
  • pół główki białej kapusty, poszatkowanej
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • połowa selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowanych
  • natka pietruszki
  • czubrica czerwona
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę razem.
  2. Dodaj kapustę i też ją zeszklij.
  3. Dodaj około 500ml rosołu i duś kapustę około 15 minut.
  4. Dodaj pozostałe warzywa i dopraw do smaku czubricą czerwoną. Dolej rosołu i gotuj całość aż warzywa będą miękkie, około 15-20 minut.
  5. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą, pietruszką i czubricami.

Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.