Sposób przygotowania kapuśniaka może wpłynąć na jego wartość odżywczą. Wybieraj świeże składniki i minimalizuj ilość dodatku soli i tłuszczu, aby zachować korzyści zdrowotne.
Składniki:
- 1 – 1,5 l rosołu, zagotuj wcześniej
- pół główki białej kapusty, poszatkowanej
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- połowa selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 1 słoik pomidorów krojonych, zblendowanych
- natka pietruszki
- czubrica czerwona
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę razem.
- Dodaj kapustę i też ją zeszklij.
- Dodaj około 500ml rosołu i duś kapustę około 15 minut.
- Dodaj pozostałe warzywa i dopraw do smaku czubricą czerwoną. Dolej rosołu i gotuj całość aż warzywa będą miękkie, około 15-20 minut.
- Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą, pietruszką i czubricami.
Przepis inspirowany książką: „113 dań Siostry Anastazji. Potrawy jarskie i ryby”.