karob, zamiennik kakako, przepis na karobauko

Na co zamienić kakao w diecie? Co to jest karob?

Karob to sproszkowane strąki będące owocami chleba świętojańskiego. Na niego możesz zamienić kakao w diecie, bowiem nie alergizuje. Dowiedz się więcej o tym ciekawym składniku dostępnym w sklepie naSypko.pl!

Co warto wiedzieć o karobie?

Powtórzmy kluczowę informację – na niego możesz zamienić kakao w diecie. Podobnie jak kakao jest pochodzenia roślinnego. Ponadto ma zbliżony kolor do kakao, dzięki czemu kolor napoju jest prawie taki sam. Analogicznie oceniany jest również jego smak.

Karob w odróżnieniu od kakao:

  1. nie uczula i to może być kluczowa informacją dla Ciebie, jeśli chcesz wykluczyć alergeny w diecie dziecka lub osoby dorosłej! Dokładniej rzecz ujmując, nie ma białek, które mogą uwrażliwiać.
  2. jest słodki sam w sobie, a nie gorzki! Co dodatkowo pozwala na zmniejszenie ilości cukru lub słodzików.
  3. jest pozyskiwany ekologicznie, z poszanowaniem praw człowieka, czyli nie jest owocem pracy za grosze na wielkich plantacjach.

Zatem polecam karobauko! Dzieci chętnie pija kakauko z karobu.

Przepis na karobauko

Odmierz mleko, jeśli na 2 kubki, to tyle ile potrzeba w zależności od pojemności. Standardowo w przypadku 200-220ml pojemności, dodaję łyżkę stołową karobu. Razem zagotowuję.

Można doprawić napój imbirem, kardamonem, przyprawą do szarlotki, przyprawą do piernika itd.

Karob nie rozpuszcza się całkowicie, zatem zostaje osad, który warto od czasu do czasu wymieszać.

Ponadto karob można stosować do:

  • ciemnych ciast, zamiast kakao,
  • do polew, zamiast kakao, czy czekolady, jeśli chcesz uzyskać brązowy kolor.

Autorskie przyprawy ze sklepu naSypko.pl, np. do piernika klasyczna, mają w swoim składzie karob zamiast kakao.

Gdzie kupić karob?

Zapraszam do sklepu naSypko.pl po karob mielony.