Jarskie leczo

Składniki:

  • 2 cebule, obrane i posiekane
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • 2 papryki, mogą być różnych kolorów, oczyszczone z gniazd nasiennych i białych błon, pokrojone w kostkę
  • 1 słoik krojonych pomidorów
  • olej słonecznikowy do smażenia
  • czubrica czerwona

Przygotowanie:

  1. W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  2. Dodaj pół łyżeczki czubricy czerwonej i podsmaż.
  3. Dodaj pomidory i paprykę, podsmaż całość.
  4. Podlej niewielką ilością wody i duś jeszcze 20 minut na małym ogniu.
  5. Dopraw do smaku solą i czubricą.
  6. Podawaj z pieczywem lub jako sos do mięsa.

Przepis inspirowany książką: „Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku”.