Leczo to smaczne danie, które często jest przygotowywane z mięsem, ale również można je przyrządzić jako jarskie leczo, czyli w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Publikuję tu mój ulubiony przepis na jarskie leczo.
Składniki:
- 2 cebule, obrane i posiekane
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- 2 papryki, mogą być różnych kolorów, oczyszczone z gniazd nasiennych i białych błon, pokrojone w kostkę
- 1 słoik krojonych pomidorów
- olej słonecznikowy do smażenia
- czubrica czerwona
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Dodaj pół łyżeczki czubricy czerwonej i podsmaż.
- Dodaj pomidory i paprykę, podsmaż całość.
- Podlej niewielką ilością wody i duś jeszcze 20 minut na małym ogniu.
- Dopraw do smaku solą i czubricą.
- Podawaj z pieczywem lub jako sos do mięsa.
Przepis inspirowany książką: „Smak łowi Makłowicz przez cztery pory roku”.