Polewa kakaowo-karobowa to gęsta i czekoladowa masa, która jest używana do polewania deserów, ciast, babeczek, lodów i innych słodkości.
Składniki:
- 2 łyżki kakao NaSypko.pl
- 1 łyżka karobu NaSypko.pl
- 3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego lub ksylitolu
- 100 g masła (można zastąpić oleje kokosowym rafinowanym)
- 3 łyżki wody lub mleka
Przygotowanie:
- Masło posiekaj i z pozostałymi składnikami przełóż do rondelka.
- Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Uważaj, żeby się nie przypaliło.
- Gdy się zagotuje zdejmij z ognia. Jeśli jest za geste to dodaj podrobinę wody, a jeśli za rzadkie to pogotuj chwilkę.
- Gorącą polewą udekoruj ciasta, ciasteczka, desery. Posyp czym chcesz (owoce liofilizowane, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kasze ekspandowane, inne dekoracje do ciast, które przyjdą Ci do głowy) i odstaw w chłodne miejsce, żeby polewa zastygła.
Uwagi:
Karob nadaje gładkości polewie i sprawia, że ładnie zastyga i później nie brudzi. Jednak trzeba uważać przy gotowaniu, polewa z dodatkiem karobu łatwiej się przypala.
Przepis inspirowany książką: „Wypieki Siostry Marii”.