Idealnie gładka polewa kakaowo-karobowa

Polewa kakaowo-karobowa to gęsta i czekoladowa masa, która jest używana do polewania deserów, ciast, babeczek, lodów i innych słodkości.

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Masło posiekaj i z pozostałymi składnikami przełóż do rondelka.
  2. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając. Uważaj, żeby się nie przypaliło.
  3. Gdy się zagotuje zdejmij z ognia. Jeśli jest za geste to dodaj podrobinę wody, a jeśli za rzadkie to pogotuj chwilkę.
  4. Gorącą polewą udekoruj ciasta, ciasteczka, desery. Posyp czym chcesz (owoce liofilizowane, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, kasze ekspandowane, inne dekoracje do ciast, które przyjdą Ci do głowy) i odstaw w chłodne miejsce, żeby polewa zastygła.

Uwagi:
Karob nadaje gładkości polewie i sprawia, że ładnie zastyga i później nie brudzi. Jednak trzeba uważać przy gotowaniu, polewa z dodatkiem karobu łatwiej się przypala.

Przepis inspirowany książką: „Wypieki Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *