Grochówka z bazylią

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g grochu łuskanego połówek
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii
  • czubrica zielona NaSypko.pl
  • olej do smażenia

Przygotuj wcześniej:
Obierz warzywa. Cebulę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ziemniaki pokrój w kostkę. Rosół zagotuj.

Gotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij na nim cebulę razem z czosnkiem.
  2. Dodaj ziemniaki i podsmaż. Zalej gorącym rosołem i zagotuj.
  3. Dodaj groch, zagotuj i gotuj aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).
  4. Pod koniec gotowania dodaj bazylię i przypraw do smaku.

Dla niemowląt:
Zupę można zblendować.

Przepis inspirowany książką: „Zioła w kuchni Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *