fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku, najbardziej znany przepis

Sprawdzone proporcje to fasolka po bretońsku dla wielbicieli tradycyjnych potraw. Smaczna i pachnąca, idealna na lunch. Sprawdźcie, czy Wam zasmakuje!

Składniki:

  • 200g fasoli białej, namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej
  • 2 małe kiełbaski, pokrojone w plasterki
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • przyprawa do dań z fasoli
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. Na dużej patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij cebulę.
  2. Dodaj kiełbasę i podsmaż na rumiano.
  3. Na patelnię dodaj fasolę i podlej wodą. Zagotuj całość i duś pod przykryciem około 15 minut.
  4. Wymieszaj koncentrat z czosnkiem i przyprawą. Dodaj pastę do duszącej się fasoli. Duś całość razem kolejne 10 minut.
  5. Na małej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu zasmaż mąkę kukurydzianą i dodaj do gotującej się fasolki.
  6. Podawaj z pieczywem lub kaszą.

Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie z tego, co zostanie”.