Sprawdzone proporcje to fasolka po bretońsku dla wielbicieli tradycyjnych potraw. Smaczna i pachnąca, idealna na lunch. Sprawdźcie, czy Wam zasmakuje!
Składniki:
- 200g fasoli białej, namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej
- 2 małe kiełbaski, pokrojone w plasterki
- 1 cebula, obrana i posiekana
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- przyprawa do dań z fasoli
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- Na dużej patelni rozgrzej trochę tłuszczu i zeszklij cebulę.
- Dodaj kiełbasę i podsmaż na rumiano.
- Na patelnię dodaj fasolę i podlej wodą. Zagotuj całość i duś pod przykryciem około 15 minut.
- Wymieszaj koncentrat z czosnkiem i przyprawą. Dodaj pastę do duszącej się fasoli. Duś całość razem kolejne 10 minut.
- Na małej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu zasmaż mąkę kukurydzianą i dodaj do gotującej się fasolki.
- Podawaj z pieczywem lub kaszą.
Przepis inspirowany książką: „Tanie gotowanie z tego, co zostanie”.