domowy zakwas pszenny

Domowy zakwas pszenny – do pieczenia chleba lub na barszcz biały

Zdrowa baza do domowych potraw to nieoceniony składnik wielu dań. Domowy chleb, domowy biały barszcz są pyszne na co dzień i od święta.

Składniki:

  • około 300g mąki pszennej chlebowej lub razowej
  • około 300ml zimnej wody przegotowanej lub filtrowanej

Przygotowanie:

  1. Pierwszego dnia: Do czystego wyparzonego słoika wsyp 1-2 łyżki mąki i wlej 100ml wody. Wymieszaj i przykryj ściereczką, postaw w ciepłym miejscu.
  2. Drugiego dnia: Do słoika dodaj 1-2 łyżki mąki i 100ml wody, wymieszaj, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu.
  3. Trzeciego dnia: Powtórz czynności z dnia drugiego. Zakwas powinien zacząć pracować, powinny zacząć tworzyć się pęcherzyki powietrza. Jeśli jest zimno, to proces może zacząć się nieco później.
  4. Czwartego dnia: Dodaj tylko 1 łyżkę mąki i wymieszaj.
  5. Piątego dnia: Powtórz czynność z dnia czwartego. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
  6. Szóstego dnia: Zakwas jest gotowy. Możesz piec chleb lub zrobić zupę. Jeśli zostanie Ci zakwasu w słoiku, to dodaj 1 łyżkę mąki i nieco wody, aby utrzymać konsystencję i schowaj do lodówki.
  7. Pamiętaj, aby raz z tygodniu dodaj 1 łyżkę mąki i wymieszaj.
  8. Gdy chcesz upiec chleb na zakwasie to wyjmij go z lodówki dzień wcześniej i dodaj mąkę i wodę. Gdy nabierze temperatury zacznie znowu pracować.

Przepis inspirowany książką: „Pieczywa Siostry Marii”.