Domowy kisiel malinowy

Wspomnienie dzieciństwa, pyszny, owocowy kisiel z torebki. Wtedy kiedy jadłam taki kisiel to w jego składzie nie kryło się nic strasznego. Produkt, który można teraz kupić pod tą nazwą różni się o tego dawnego i to bardzo. Dzisiaj sama jestem mamą i chcę podać dziecku coś co sama lubię w zdrowej wersji. Na drugie śniadanie zaproponowałam kisiel malinowy z „okruszkami”.

Składniki na kisiel:

  • około pół szklanki mrożonych malin (w sezonie najlepiej świeże, można też użyć innych owoców)
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej NaSypko.pl

Przygotowanie:

  1. Owoce zalej 1 szklanką wody i zagotuj. Jeśli są świeże to pogotuj jeszcze chwilę.
  2. W pół szklanki wody rozpuść skrobię i dobrze wymieszaj. Jeśli potrzebujesz to możesz dosłodzić.
  3. Mieszaninę skrobi wlej do wrzących owoców i zagotuj. Powinni zgęstnieć i się wyklarować.

Do pucharku nałóż łyżkę łyżkę jogurtu greckiego, polej kisielem i posyp kaszą jaglaną ekspandowaną – nasze „okruszki”. Możesz też podać na milion innych sposobów, ogranicza Cię tylko wyobraźnia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *