Płatki, rodzynki i najróżniejsze aromatyczne dodatki to nasz pomysł na zdrowe, pyszne i chrupiące domowe musli, sycące na śniadanie w domu i do pracy.
Składniki:
- 1 szklanka płatków jaglanych
- 1 szklanka jasnych płatków gryczanych
- 1 szklanka rodzynek
- pół szklanki orzechów laskowych, posiekanych
- pół szklanki migdałów, posiekanych
- pół szklanki pestek słonecznika
- pół szklanki sezamu
- pół szklanki kandyzowanej żurawiny
- sok z 1 pomarańczy
- 1 łyżka oleju sezamowego lub arachidowego
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczy, zmielona
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj: płatki jaglane, płatki gryczane, posiekane orzechy i migdały, rodzynki, żurawinę, pestki słonecznik i sezam.
- W osobnej miseczce wymieszaj: sok z pomarańczy, olej, miód, skórkę pomarańczy, cynamon i kurkumę. Powinno być około 1 szklanka mieszaniny, jeśli braknie to dolej wody.
- Wlej miksturę do płatków i dokładnie wymieszaj.
- Masę na musli przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut (aż się zrumieni), co jakiś czas mieszaj.
- Musli ostudź i przełóż do słoika.
U nas taka porcja wytrzymuje tydzień, ale myślę, że można przechowywać do miesiąca. Jeśli nie wiesz czy Ci posmakuje to zrób na próbę z połowy porcji.
Przepis inspirowany książką: „Kuchnia bez glutenu”