Domowe chrupiące musli bezglutenowe

Składniki:

  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka jasnych płatków gryczanych
  • 1 szklanka rodzynek
  • pół szklanki orzechów laskowych, posiekanych
  • pół szklanki migdałów, posiekanych
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • pół szklanki sezamu
  • pół szklanki kandyzowanej żurawiny
  • sok z 1 pomarańczy
  • 1 łyżka oleju sezamowego lub arachidowego
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
  • 1 płaska łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczy, zmielona
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. W dużej misce wymieszaj: płatki jaglane, płatki gryczane, posiekane orzechy i migdały, rodzynki, żurawinę, pestki słonecznik i sezam.
  2. W osobnej miseczce wymieszaj: sok z pomarańczy, olej, miód, skórkę pomarańczy, cynamon i kurkumę. Powinno być około 1 szklanka mieszaniny, jeśli braknie to dolej wody.
  3. Wlej miksturę do płatków i dokładnie wymieszaj.
  4. Masę na musli przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut (aż się zrumieni), co jakiś czas mieszaj.
  5. Musli ostudź i przełóż do słoika.

U nas taka porcja wytrzymuje tydzień, ale myślę, że można przechowywać do miesiąca. Jeśli nie wiesz czy Ci posmakuje to zrób na próbę z połowy porcji.

Przepis inspirowany książką: „Kuchnia bez glutenu”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *