Cytrynowa zupa pomidorowa

Składniki:

  • 2 słoiki pomidorów krojonych, zblendowane
  • 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • połowa selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
  • 1 biała część pora, obrana i posiekana
  • połowa cytryny, sparzona, skórka starta osobno, a sok wyciśnięty osobno
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • zioła do pomidorów
  • 1 l rosołu lub wody, zagotowany wcześniej

Przygotowanie:

  1. Do wrzącego rosołu dodaj warzywa i zagotuj.
  2. Dodaj zblendowane pomidory i skórkę z cytryny. Zagotuj całość i gotuj około 10 minut.
  3. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny.
  4. Następnie śmietanę wymieszaj ze szczyptą soli, ziół do pomidorów oraz kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Mieszaninę wlej do garnka, dobrze wymieszaj i zagotuj.
  5. Zupę można zblendować na gładko.
  6. Podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.

Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.