Cytryna i pomidor, czy to się sprawdzi? Nasza cytrynowa zupa pomidorowa jest jednym z dań, gdzie to połączenie robi tzw. robotę. Zobacz nasze proporcje i wypróbuj, zaskocz teściową lub innego miłego gościa…
Składniki:
- 2 słoiki pomidorów krojonych, zblendowane
- 1 marchew, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 pietruszka, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- połowa selera, obrana i starta na tarce o dużych oczkach
- 1 biała część pora, obrana i posiekana
- połowa cytryny, sparzona, skórka starta osobno, a sok wyciśnięty osobno
- 3 łyżki śmietany 18%
- zioła do pomidorów
- 1 l rosołu lub wody, zagotowany wcześniej
Przygotowanie:
- Do wrzącego rosołu dodaj warzywa i zagotuj.
- Dodaj zblendowane pomidory i skórkę z cytryny. Zagotuj całość i gotuj około 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny.
- Następnie śmietanę wymieszaj ze szczyptą soli, ziół do pomidorów oraz kilkoma łyżkami wrzącej zupy. Mieszaninę wlej do garnka, dobrze wymieszaj i zagotuj.
- Zupę można zblendować na gładko.
- Podawaj z ryżem lub drobnym makaronem.
Przepis inspirowany książką: „Zupy Siostry Marii”.