Curry z soczewicy, szybkie danie na ciepło

Składniki curry z soczewicy

  • 200g soczewicy czerwonej NaSypko.pl
  • 0,5l rosołu lub wody
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki curry NaSypko.pl

Przygotuj wcześniej do curry

Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i białych błon, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Cebulę posiekaj w drobną kostkę (biała i zielona część osobno).

Jak dobrze ugotować curry?

  1. Na patelni lub woku rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę (biała część), czosnek i paprykę.
  2. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę.
  3. Wsyp soczewicę i zalej gorącym rosołem lub wodą. Duś na małym ogniu pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę (około 20 minut). Jeśli trzeba to dolej po trochę wody. Danie powinno być dość gęste.

Wersja dla niemowląt

Danie jest bogate w żelazo, a przez swoją prostotę może być podawane już od początku rozszerzania diety. Aby było delikatniejsze użyj mniej curry. Możesz zblendować danie.

Przepis inspirowany książką: „Szybkie dania”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *