Wytrwany chleb serowo cebulowy to świetny kompan przy zupie lub daniu mięsnym. Pachnący i smaczny, wart uwagi. Zobacz czy masz składniki, aby upiec go dla swoich bliskich.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 850
- 50g cebuli prażonej
- 100g żółtego sera
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- około 1,5 szklanki ciepłej wody
Przygotuj wcześniej:
Mąkę przesiej do dużej miski. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Formę na chleb wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub otrębami.
Przygotowanie:
- Do miski z mąką dodaj drożdże, cebulę, żółty ser i olej. Wymieszaj.
- Po trochę dodawaj wody i cały czas wyrabiaj.
- Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę – powinno urosnąć o połowę objętości.
- Zagnieć lekko ciasto i przełóż do przygotowanej foremki. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw ciasto. Najpierw włącz tylko dolną grzałkę, po 20 minutach możesz włączyć też górną, a po kolejnych 20 termoobieg na 5 minut. W sumie chleb powinien piec się około 45-50 minut.
- Po upieczeniu wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.
Przepis inspirowany książką: „Pieczywa Siostry Marii”.