chleb z serem i cebulą

Chleb serowo-cebulowy

Wytrwany chleb serowo cebulowy to świetny kompan przy zupie lub daniu mięsnym. Pachnący i smaczny, wart uwagi. Zobacz czy masz składniki, aby upiec go dla swoich bliskich.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 850
  • 50g cebuli prażonej
  • 100g żółtego sera
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • około 1,5 szklanki ciepłej wody

Przygotuj wcześniej:

Mąkę przesiej do dużej miski. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Formę na chleb wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub otrębami.

Przygotowanie:

  1. Do miski z mąką dodaj drożdże, cebulę, żółty ser i olej. Wymieszaj.
  2. Po trochę dodawaj wody i cały czas wyrabiaj.
  3. Gdy ciasto będzie odchodzić od ręki odstaw je w ciepłe miejsce na godzinę – powinno urosnąć o połowę objętości.
  4. Zagnieć lekko ciasto i przełóż do przygotowanej foremki. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw ciasto. Najpierw włącz tylko dolną grzałkę, po 20 minutach możesz włączyć też górną, a po kolejnych 20 termoobieg na 5 minut. W sumie chleb powinien piec się około 45-50 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmij z formy i zostaw do ostygnięcia.

Przepis inspirowany książką: „Pieczywa Siostry Marii”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *