Calzone z pomidorami i warzywami

Składniki:

  • 500g włoskiej mąki pszennej typ 00
  • 10g suszonych drożdży
  • 300ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 jajko
  • masło klarowane
  • 1 cebula, obrana i posiekana
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 100g szpinaku, świeżego lub mrożonego
  • mała lub pół dużej puszki kukurydzy bez zalewy
  • 100g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • zioła do pizzy
  • 50g sera mozarella, startego na tarce o dużych oczkach

Przygotowanie:

  1. Z przesianej mąki, drożdży, wody i 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego przygotuj ciasto takie jak na pizzę – przepis.
  2. W tym czasie suszone pomidory zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia na około 10 minut.
  3. W tym czasie na patelni rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  4. Na patelnię dodaj szpinak, groszek a na koniec kukurydzę. Podsmaż całość, jeśli są to warzywa mrożone, to duś aż się rozmrożą i odparują nadmiar wody.
  5. Na koniec dodaj, odcedzone pomidory, 1 łyżkę koncentratu i zioła do pizzy. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
  6. Ciasto podziel na 4 porcje i uformuj okrągłe placki.
  7. Nałóż porcje farszu, posyp serem i zaklejaj krawędzie ciasta w formie pierogów. Na koniec posmaruj wszystkie pierogi roztrzepanym jajkiem.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30 minut.

Przepis inspirowany książką: “Kuchnia wegetariańska”.