Pieróg z pizzy, czyli calzone z pysznym wnętrzem jest czymś, co sprawdza się jako ciepła kolacja lub lekki obiad. Przygotowaliśmy przepis dla wielbicieli tej potrawy w wersji jarskiej. Wypróbuj, polecamy!
Składniki na calzone:
- 500g włoskiej mąki pszennej typ 00,
- 10g suszonych drożdży,
- 300ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 jajko,
- masło klarowane,
- 1 cebula, obrana i posiekana,
- 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę,
- 2 łyżki suszonych pomidorów,
- 100g szpinaku, świeżego lub mrożonego,
- mała lub pół dużej puszki kukurydzy bez zalewy,
- 100g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- zioła do pizzy,
- 50g sera mozarella, startego na tarce o dużych oczkach.
Przygotowanie calzone:
- Z przesianej mąki, drożdży, wody i 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego przygotuj ciasto takie jak na pizzę – przepis na włoskie ciasto.
- Suszone pomidory zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia na około 10 minut.
- Na patelni rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
- Na patelnię dodaj szpinak, groszek a na koniec kukurydzę. Podsmaż całość, jeśli są to warzywa mrożone, to duś aż się rozmrożą i odparują nadmiar wody.
- Na koniec dodaj, odcedzone pomidory, 1 łyżkę koncentratu i zioła do pizzy. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
- Ciasto podziel na 4 porcje i uformuj okrągłe placki.
- Nałóż porcję farszu, posyp serem i zaklejaj krawędzie ciasta w formie pierogów. Samo ciasto powinno być cienkie, by całość dobrze się upiekła, ale uważaj, by nie pękło w czasie zlepiania.
- Na koniec posmaruj wszystkie pierogi roztrzepanym jajkiem.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30 minut. Możesz użyć papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.
Przepis inspirowany książką: “Kuchnia wegetariańska”.
Tak też możesz jeść calzone!
Ciepłe upieczone nadzienie jest pyszne i wystarczająco wilgotne, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść posiłek z dodatkiem dipu lub sosu. Dzięki temu podkręcisz smak w ulubionym kierunku, dopasujesz talerz z pizzą do osoby.
W sekrecie powiemy Ci również, że możesz rozciąć pieroga po upieczeniu i nafaszerować go dodatkowymi składnikami np. surówką.
Calzone można także podgrzewać tradycyjnie w piekarniku, czy w mikrofalówce. Jednak fani tej potrawy podzielili się z nami informacją, że jest pyszny i chrupiący po odgrzaniu na suchej patelni albo na tosterze z dedykowaną temu funkcją.