calzone z pomidorami

Calzone z pomidorami i warzywami, lekko, smacznie, na ciepło

Pieróg z pizzy, czyli calzone z pysznym wnętrzem jest czymś, co sprawdza się jako ciepła kolacja lub lekki obiad. Przygotowaliśmy przepis dla wielbicieli tej potrawy w wersji jarskiej. Wypróbuj, polecamy!

Składniki na calzone:

  • 500g włoskiej mąki pszennej typ 00,
  • 10g suszonych drożdży,
  • 300ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane,
  • 1 cebula, obrana i posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę,
  • 2 łyżki suszonych pomidorów,
  • 100g szpinaku, świeżego lub mrożonego,
  • mała lub pół dużej puszki kukurydzy bez zalewy,
  • 100g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • zioła do pizzy,
  • 50g sera mozarella, startego na tarce o dużych oczkach.

Przygotowanie calzone:

  1. Z przesianej mąki, drożdży, wody i 1 łyżeczki koncentratu pomidorowego przygotuj ciasto takie jak na pizzę – przepis na włoskie ciasto.
  2. Suszone pomidory zalej wrzątkiem i zostaw do namoczenia na około 10 minut.
  3. Na patelni rozgrzej trochę masła i zeszklij na nim cebulę z czosnkiem.
  4. Na patelnię dodaj szpinak, groszek a na koniec kukurydzę. Podsmaż całość, jeśli są to warzywa mrożone, to duś aż się rozmrożą i odparują nadmiar wody.
  5. Na koniec dodaj, odcedzone pomidory, 1 łyżkę koncentratu i zioła do pizzy. Wymieszaj całość i zdejmij z ognia.
  6. Ciasto podziel na 4 porcje i uformuj okrągłe placki.
  7. Nałóż porcję farszu, posyp serem i zaklejaj krawędzie ciasta w formie pierogów. Samo ciasto powinno być cienkie, by całość dobrze się upiekła, ale uważaj, by nie pękło w czasie zlepiania.
  8. Na koniec posmaruj wszystkie pierogi roztrzepanym jajkiem.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 30 minut. Możesz użyć papieru do pieczenia lub folii aluminiowej.

Przepis inspirowany książką: “Kuchnia wegetariańska”.

Tak też możesz jeść calzone!

Ciepłe upieczone nadzienie jest pyszne i wystarczająco wilgotne, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść posiłek z dodatkiem dipu lub sosu. Dzięki temu podkręcisz smak w ulubionym kierunku, dopasujesz talerz z pizzą do osoby.

W sekrecie powiemy Ci również, że możesz rozciąć pieroga po upieczeniu i nafaszerować go dodatkowymi składnikami np. surówką.

Calzone można także podgrzewać tradycyjnie w piekarniku, czy w mikrofalówce. Jednak fani tej potrawy podzielili się z nami informacją, że jest pyszny i chrupiący po odgrzaniu na suchej patelni albo na tosterze z dedykowaną temu funkcją.