ziemniaki boczek

Barszcz biały z ziemniakami i boczkiem – na zakwasie pszennym

Barszcz biały można podawać samodzielnie jako danie główne lub jako pierwsze danie wraz z dodatkami, takimi jak ugotowane jajko, kwaśna śmietana, koperek, chrzan czy kiełbasa. A co powiesz na boczek?

Składniki:

  • 1-2 łyżki domowego zakwasu pszennego rozcieńczona do 500ml wodą przegotowaną lub filtrowaną
  • 1-1,5l rosołu lub wody
  • 5-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 100g boczku wędzonego, bez skóry, pokrojonego w drobną kostkę
  • 3-4 łyżki śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
  • majeranek
  • czubrica zielona
  • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż na nim boczek na chrupko.
  2. Dodaj ziemniaki i podsmaż.
  3. Dodaj gorący rosół i zagotuj. Gotuj aż ziemniaki zmiękną, około 101-15 minut.
  4. Pod koniec gotowania wymieszaj rozcieńczony zakwas ze śmietaną, czosnkiem i majerankiem. Dodaj całość do gotującej się zupy. Zagotuj i gotuj aż zgęstnieje, do 5 minut.

Zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.

Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.