Barszcz biały można podawać samodzielnie jako danie główne lub jako pierwsze danie wraz z dodatkami, takimi jak ugotowane jajko, kwaśna śmietana, koperek, chrzan czy kiełbasa. A co powiesz na boczek?
Składniki:
- 1-2 łyżki domowego zakwasu pszennego rozcieńczona do 500ml wodą przegotowaną lub filtrowaną
- 1-1,5l rosołu lub wody
- 5-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 100g boczku wędzonego, bez skóry, pokrojonego w drobną kostkę
- 3-4 łyżki śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte przez praskę
- majeranek
- czubrica zielona
- tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
- W dużym garnku rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż na nim boczek na chrupko.
- Dodaj ziemniaki i podsmaż.
- Dodaj gorący rosół i zagotuj. Gotuj aż ziemniaki zmiękną, około 101-15 minut.
- Pod koniec gotowania wymieszaj rozcieńczony zakwas ze śmietaną, czosnkiem i majerankiem. Dodaj całość do gotującej się zupy. Zagotuj i gotuj aż zgęstnieje, do 5 minut.
Zupę podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
Przepis inspirowany książką: „Potrawy z ziemniaków Siostry Marii”.