barszcz ukrainski

Bardzo prosty barszcz ukraiński

Pełen smak i niesamowity kolor to wspaniała propozycja na niejeden domowy obiad. Sprawdź jakie składniki są Ci potrzebne oraz które przyprawy warto wybrać, by przygotować wyśmienity i bardzo prosty barszcz ukraiński!

Składniki:

  • 1,5 l rosołu
  • 500g buraków
  • 1/2 szklanki białej fasoli NaSypko.pl
  • 200g białej kapusty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • biała część pora
  • 1/2 średniego selera
  • 3-4 ziemniaki
  • 100g fasolki szparagowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • natka pietruszki NaSypko.pl
  • czubrica zielona NaSypko.pl
  • pieprz ziołowy NaSypko.pl

Przygotuj wcześniej:

Fasolę namocz na noc, odcedź, przepłucz, zalej świeżą wodą i ugotuj (1 godzina). Warzywa obierz. Buraki, marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Pora i kapustę poszatkuj. Ziemniaki pokój w kostkę i przepłucz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wyciśnij sok z cytryny.

Gotowanie:

  1. Zagotuj rosół i wrzuć do niego starte na tarce warzywa (buraki, pietruszkę, marchew i seler). Zagotuj.
  2. Dodaj: fasolkę szparagową, ugotowaną fasolę, pora z kapustą i ziemniaki. Zagotuj i gotuj aż warzywa będą miękkie.
  3. Koncentrat pomidorowy wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny, dodaj czosnek, czubricę, pieprz i pietruszkę. Mieszaninę rozcieńczaj po trochę zupą. Gdy będzie ciepła wlej całość do garnka i zagotuj.

Można szybciej:

Do ucierania i szatkowania warzyw użyj szatkownicy. Jeśli zapomnisz namoczyć fasoli, możesz ją pominąć lub dodać do zupy później.

Dla niemowląt:

Jeśli nie wprowadziliście jeszcze nabiału, możesz pominąć ją w przepisie lub odłożyć porcję dla dziecka, a resztę zabielić. Jeśli boisz się zadławienia fasolą, możesz rozgnieść ją widelcem.

Przepis inspirowany książką: „365 Obiadów na polskim stole”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *