Pełen smak i niesamowity kolor to wspaniała propozycja na niejeden domowy obiad. Sprawdź jakie składniki są Ci potrzebne oraz które przyprawy warto wybrać, by przygotować wyśmienity i bardzo prosty barszcz ukraiński!
Składniki:
- 1,5 l rosołu
- 500g buraków
- 1/2 szklanki białej fasoli NaSypko.pl
- 200g białej kapusty
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- biała część pora
- 1/2 średniego selera
- 3-4 ziemniaki
- 100g fasolki szparagowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- 4 łyżki śmietany 18%
- natka pietruszki NaSypko.pl
- czubrica zielona NaSypko.pl
- pieprz ziołowy NaSypko.pl
Przygotuj wcześniej:
Fasolę namocz na noc, odcedź, przepłucz, zalej świeżą wodą i ugotuj (1 godzina). Warzywa obierz. Buraki, marchew, pietruszkę i selera zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w słupki. Pora i kapustę poszatkuj. Ziemniaki pokój w kostkę i przepłucz. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wyciśnij sok z cytryny.
Gotowanie:
- Zagotuj rosół i wrzuć do niego starte na tarce warzywa (buraki, pietruszkę, marchew i seler). Zagotuj.
- Dodaj: fasolkę szparagową, ugotowaną fasolę, pora z kapustą i ziemniaki. Zagotuj i gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Koncentrat pomidorowy wymieszaj ze śmietaną i sokiem z cytryny, dodaj czosnek, czubricę, pieprz i pietruszkę. Mieszaninę rozcieńczaj po trochę zupą. Gdy będzie ciepła wlej całość do garnka i zagotuj.
Można szybciej:
Do ucierania i szatkowania warzyw użyj szatkownicy. Jeśli zapomnisz namoczyć fasoli, możesz ją pominąć lub dodać do zupy później.
Dla niemowląt:
Jeśli nie wprowadziliście jeszcze nabiału, możesz pominąć ją w przepisie lub odłożyć porcję dla dziecka, a resztę zabielić. Jeśli boisz się zadławienia fasolą, możesz rozgnieść ją widelcem.
Przepis inspirowany książką: „365 Obiadów na polskim stole”.